middaglunchfrukost.blogg.se

En åländsk storasyster som älskar att laga mat. Och baka kakor.

Falafal med såser och picklad rödlök.

Publicerad 2016-05-08 13:10:00 i Middag, Vegetariskt,

I går fixade och trixade jag ihop hemlagad falafel med hummus, citron/myntasås och picklad rödlök. Jag har förstått att det kan vara rätt knepigt att få falaflarna att hålla ihop när man lagar dem hemma, men det var inte något större problem. Lite smuligt blir det förstås, men det tycker jag man får ta. De här kikärtsbollarna är dessutom glutenfria. Och picklad rödlök är så otroligt gott. Allt det beska från rödlöken försvinner och lyfter hela falafelfesten!
 
Ingredienser:
Till 4-6 personer
 
* Fyra burkar 410 grams kikärter (250 gram avrunnen vikt). Du kan självklart blötlägga kikärter själv!
* 4 matskedar mandelmjöl
* 3 ägg
* 2 tsk maizena (majsstärkelse)
* 2 tsk tahini (sesampasta)
* Cirka en tsk paprikapulver, spiskummin, chili, koriander, salt & peppar
* Smör att steka i
 
Gör så här:
Mixa kikärter med mandelmjöl, maizena, ägg och tahini. Ner med kryddorna. Låt svälla en liten stund. Blöt sedan händerna och rulla bollar. Stek i smör. 
 
Picklad rödlök:
* Två rödlökar
* 3 dl vatten
* 1 dl ättikssprit (10-12 %)
* 1,5 dl socker
 
Gör så här:
Koka vatten, ättika och socker. Låt vattnet svalna något. Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg rödlöken i lagen, gärna i en burk, och ställ in i kylskåpet. Låt dra i minst 2-3 timmar före servering.
 
Hummus
* 3 dl kikärter
* 2 msk tahini (sesampasta)
* 1-2 pressade vitlöksklyftor (beroende på hur mycket du gillar vitlök)
* 1/2 pressad citron
* Spiskummin, salt och peppar
* 1/2-1 dl vatten
 
Gör så här:
Mixa allt. Häll i vatten beroende på hur lös du vill ha din hummus. Smaka så kryddningen är bra. Ställ in i kylskåpet till serveringen.
 
Citron/myntasås
* 2 dl crème fraiche
* 1/2 pressad citron
* Nedklippt färsk mynta
* Salt & peppar
 
Gör så här:
Rör ihop. Smaka av.
 
Vi serverade även med varma edamamebönor med smör och flingsalt, hackad tomat och gurka och grönsallad. Pitabröden kommer från tacohyllan, men de funkade till ändå!
Bon appétit!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Zandra Lundberg

Redan när jag var barn kunde jag sitta i timmar och skriva av recept från mina släktingars gamla veckotidningar. Jag älskade att pyssla och hjälpa till att laga mat. Sen hände annat i livet. Jag blev journalist. Jag åkte till Asien för att yoga och hitta mig själv. Men återigen valde livet en annan väg. Jag kom hem sjuk och till följd av det också deprimerad. Nåväl. Nu bor jag hemma på Åland och försöker hitta tillbaka till livet. Det som hjälper mig mest är att laga mat till mina syskon. Så jag lagar mat. Massor med mat. Och bakar. Vilket jag är väldigt bra på. Så. Här är en blogg om mat och kakor och annat som gör livet lite mer värt att leva. På Instagram kan du följa @middaglunchfrukost Vill du mejla får du gärna göra det på: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela