I går fixade och trixade jag ihop hemlagad falafel med hummus, citron/myntasås och picklad rödlök. Jag har förstått att det kan vara rätt knepigt att få falaflarna att hålla ihop när man lagar dem hemma, men det var inte något större problem. Lite smuligt blir det förstås, men det tycker jag man får ta. De här kikärtsbollarna är dessutom glutenfria. Och picklad rödlök är så otroligt gott. Allt det beska från rödlöken försvinner och lyfter hela falafelfesten!
Ingredienser:
Till 4-6 personer
* Fyra burkar 410 grams kikärter (250 gram avrunnen vikt). Du kan självklart blötlägga kikärter själv!
* 4 matskedar mandelmjöl
* 3 ägg
* 2 tsk maizena (majsstärkelse)
* 2 tsk tahini (sesampasta)
* Cirka en tsk paprikapulver, spiskummin, chili, koriander, salt & peppar
* Smör att steka i
Gör så här:
Mixa kikärter med mandelmjöl, maizena, ägg och tahini. Ner med kryddorna. Låt svälla en liten stund. Blöt sedan händerna och rulla bollar. Stek i smör.
Picklad rödlök:
* Två rödlökar
* 3 dl vatten
* 1 dl ättikssprit (10-12 %)
* 1,5 dl socker
Gör så här:
Koka vatten, ättika och socker. Låt vattnet svalna något. Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg rödlöken i lagen, gärna i en burk, och ställ in i kylskåpet. Låt dra i minst 2-3 timmar före servering.
Hummus
* 3 dl kikärter
* 2 msk tahini (sesampasta)
* 1-2 pressade vitlöksklyftor (beroende på hur mycket du gillar vitlök)
* 1/2 pressad citron
* Spiskummin, salt och peppar
* 1/2-1 dl vatten
Gör så här:
Mixa allt. Häll i vatten beroende på hur lös du vill ha din hummus. Smaka så kryddningen är bra. Ställ in i kylskåpet till serveringen.
Citron/myntasås
* 2 dl crème fraiche
* 1/2 pressad citron
* Nedklippt färsk mynta
* Salt & peppar
Gör så här:
Rör ihop. Smaka av.
Vi serverade även med varma edamamebönor med smör och flingsalt, hackad tomat och gurka och grönsallad. Pitabröden kommer från tacohyllan, men de funkade till ändå!